Arholma

directions_bus directions_boat
store
event
wb_sunny

Arholmabrev 2009

December 2009

Mörkret är kompakt. Dagarna blir allt kortare. Då kommer december med ljusstakar och vackra adventsstjärnor i nästan varje fönster. December står för de flesta av oss för värme, ljus och glädje.

På Arholma börjar kyrkoåret med en okonventionell stund i kyrkan med prästen Otto,  som skämtsamt kallar sig själv för jul-Otto, ungdomskör och de vackra traditionella psalmerna. Högtiden avlutas alltid över en kopp kaffe med dopp i trevligt samspråk med vänner och bekanta. Årets adventslördag var välbesökt. Sedan promenerade man genom den fint upplysta byn på väg hem till sig och de sina.

Samtidigt går tankarna i juletid till alla dem som har det svårt på olika sätt här hemma och i andra delar av världen . Skänk dem en tanke. Gå gärna upp till Arholma kyrka och tänd ett ljus för  människorna och deras kamp på olika sätt.

För en vecka sedan kunde äntligen vårdbåtens duktiga personal börja vaccinera oss ”glesbygdsbor” mot den nya influensan. Det blev lite av en folkfest  på bryggan utanför affären medan man väntade på sin tur att få det lilla sticket. Nytt tillfälle finns lördagen den 12..12 mellan 10-13. Passa på om ni har vägarna förbi.

På juldagen blir det  som vanligt julotta i kyrkan.. Tiderna kommer att finnas på anslagstavlorna. Nyårsaftonens tolvslag firas som brukligt är uppe vid kyrkan om vädret så tillåter. Under trettonhelgen avslutas julaktiviteterna med julspel i kyrkan.

Sedan gott folk går vi mot ljusare tider. Notiserna från Arholma  2009 avslutas med att skribenten önskar er alla en riktigt god jul och ett gott nytt 2010.

/Pia Åstbom

 

November 2009

På Allhelgonadagens eftermiddag invigdes skeppet på  Arholmas minneslund under en sakral stund med tända ljus och musik.

Minneslunden står för så mycket. Söker man en plats för kontemplativa tankar är det ett ställe att vandra till, sitta på bänken under det alldeles nylagda spåntaket och insupa platsens magi och skönhet. Numera finns också minnet av sju människors liv och gärning där.

Arholma minneslund står också för  vad vi människor kan åstadkomma i kamp mot mydigheter och deras bestämmelse om vi verkligen har ett mål som vi vill uppnå.. Egentligen skulle det inte finnas någon minneslund härute eftersom behovet av begravningsplatser var fyllda i pastoratet. Trots detta arbetade ett antal människor både fastboende och sommargäster oförtrutet mot detta mål. Man gav sig inte även om det blev många avslag och svårigheter på vägen utan kämpade vidare så att vi nu har en vacker minneslund att besöka.

Som ni kanske har sett på öns anslagstavlor är vaccineringen mot svininfluensan uppskjuten ytterligare fram till december på grund av att det saknas vaccin. Om vi inte ligger däckade i denna influensa så bjuder Arholma intresseförening itill höstens pub-kväll lördagen den 21.11. med början från 19 och framåt kvällen/natten. Eftersom det mörknar allt tidigare på eftermiddagarna är det nu sterarinljusens tid och godhetens.

/Pia Åstbom

 

Oktober 2009

Under de senaste dagarna har  det blivit kallare, luften högre och naturen allt mer färgsprakande. Naturen förbereder sig för en ”död i skönhet” Det är bara att ta till sig detta och njuta av det trots att dagarna blir kortare och ovädrens tid närmar sig  liksom älgjaktens. På ön finns för närvarande en älgko, två kalvar och en tjur som dyker upp när och där man minst anar det. De kan bli sedda runt om på ön när de äter äpplen och annat smått och gott till förtret för trädgårdarnas ägare.

Häromdagen var  bokbåten på sitt höstliga besök. I båten trängdes mellan 18-20 besökare under endast en timme. Det var festligt folkligt och fullsatt. Det är en service vi skall värna om  härute. Nästa gång båten dyker upp är i april nästa år.

Om det var trångt ombord på bokbåten är det nästan lika trängt på öns syjunta på måndagskvällarna när öns damer träffas och avhandlar viktiga ting som timat sedan sist och även gammalt ”skvaller”

Den som var observant kunde häromdagen se briggen Tre Kronor passera i farleden med  alla råsegel hissade på sin färd mot hemmahamn, En vacker och majestätisk syn!

/Pia Åstbom

 

September 2009

Tiden går så fort. Jag tycker att det inte var länge sedan jag skrev om vårfåglar och – ljus. Nu märker man att dagarna blir kortare, ljuset förändras och naturen börjar skifta i olika färger. På ön har den speciella tystnaden infunnit sig som är så typisk för lågsäsongen. Inga gräsklippare eller fyrhjulingar hörs annat än i undantagsfall. Vi hinner stanna på vägen och samtala med varandra om stora och små ting. Vi förbereder oss för den långa vintervilan.

Det betyder inte att det inte har förekommit några aktiviteter på ön. Första helgen i september togs midsommarstången ner som brukligt är och efteråt kunde man äta en sillunch uppe på dansbanan.. Sillunchen var välbesökt enligt säkra källor. Stångnedtagningen är en fin markör av att nu är sommarsäsongen över. Nu stundar hösten med allt vad det innebär.

På söndagen var alla intresserade välkomna till Simes-gården eftersom Skärgårdsstiftelsen fyllde 50 år och flera av arrendegårdarna ute på de olika öarna hade Öppet hus för att fira den speciella dagen. Det var ett 60-tal personer som satt vid långbord och åt soppa tillsammans efter att ha sett hur det går till att bland annat valla får. Ett mycket uppskattat initiativ!!!

Vill man fortsätta att träffas på detta sätt så blir nästa unika tillfälle söndagen den 4 oktober då man firar Mickelsmäss dels med gudstjänst i kyrkan dels lunch på dansbanan efter högmässan.. Ni som är intresserade titta på de anslag som sitter på öns anslagstavlor för tider och kostnader. Jag hoppas att vi kommer att ses där

/Pia Åstbom

Augusti 2009

Juli började i glädje med afrikansk trummusik med en avslutning där världen plötsligt kändes väldigt nära. Tänk er en typisk svensk julikväll lite kylig men med en vacker solnedgång. På dansbanan spelade och dansade skickliga musiker och dansare sin kulturs musik för en entusiastisk publik. Tack alla ni som gjorde kvällen till ett fint minne.

Ni som är och har varit ute på Arholma har säkert lagt märke till de överfyllda anslagstavlorna med aktiviteter för både stora och små. Det är så mycket att det inte går att hänga med på allt. Det verkar som om besökarantalet till ön har ökat markant denna sommar. Jag tror att de flesta som driver någon form av näring på ön har märkt av detta i form av större omsättning. Detta kanske är ett resultat av lågkonjunkturen och kronans värde.

Något som har varit uppskattat och nytt denna säsong är  Blidöbagarns bröd som har levererats nästan varje dag till vår affär. Tack Inger för ett gott initiativ!

Ni som brukar gå en del i skogen har nog sett att det har varit ovanligt gott om blåbär i skogarna. Man behöver inte gå många steg från stigen så plockar man många deciliter blåbär till pajer eller saft.

Juli började i glädje och avslutades i sorg. En av våra fastboende avled i en tragisk olycka som man har svårt att fatta. Det var vackert men vemodigt att se byns flaggstänger med flaggorna på halv stång. Allas våra tankar har varit hos familjen som drabbades av en svår förlust. Livet vilar på en skör tråd så ta hand om er och de dina!!!

/Pia Åstbom

 

Juli 2009

Så kom då äntligen värmen och solen strax efter midsommar. En midsommar med mycket folk vid den traditionella stångresningen. Stångens färger lyste upp för att efter några dagar ha bleknat betydligt. Nu är säsongen igång med liv och rörelse. Sjöbris/Sjögull, båten från Stockholm, anländer varje dag till oss med nya och nygamla besökande, nyfikna på vad ön har att erbjuda just henne eller honom.

Vad som också är signifikativt för Arholmas somrar är  att alla öns ungdomar som dels har vuxit upp här dels varit sommargäster härute äntligen får tillfälle att träffas, prata och kanske dricka vin tillsammans för att  senare i juli/augusti försvinna åt olika håll, någon till Uppsala, Stockholm, Piteå och Kristinehamn. Det är en fröjd att se hur  dessa unga träffas på klippor och vid bryggor för att prata bort några timmar i de varma och vackra sommarkvällarna.

Det finns mycket att göra på Arholma i juli/augusti. Du kan uppleva bergrummet uppe på Batteri Arholma med proffsiga guider, njuta av kultur via Kulturföreningen Utblickens program varje onsdagskväll eller varför inte ta en tur upp till Båken med dess tre konstutställningar och en bedårande utsikt. Du kanske föredrar en glass i lugn och ro  vid hamncaféet eller varför inte en middag på Dansbanans restaurang. Kika alltid på anslagstavlan vid affären där affischeras det ”friskt” just nu med större och mindre evenemang dit alla är välkomna.

Ni har väl hört den lille svarthättans glada drillande morgon och kväll i närheten eller på någon av telefonledningarna mitt emot cykelparkeringen vid dansbanan. Han har nog inte riktigt förstått att säsongen är över för svarthättans del men det är en fin liten ”kompis” som man blir väldigt glad av att få lyssna på.

/Pia Åstbom

 

Juni 2009

Dagarna är som allra längst nu och vackrare än så här blir det inte. Allt känns friskt och fräscht i naturen. Det är bara solen och värmen som låter vänta på sig. Å andra sidan lär det ju inte finnas dåligt väder utan endast dåligt klädda människor.

Ön laddar inför midsommarhelgen. Det är full aktivitet överallt. Passbåten kommer med allt från skåp, byggmaterial, fyrhjulingar och matvaror till butiken. Allt fler främmande människor ses styra med raska steg mot antingen Arholma Nord eller ”Bull-August”

Midsommaren firas traditionellt. Anslag om tider för klädning och resning finns uppsatta på flera av öns anslagstavlor. På onsdag den 17.6 är alla välkomna till klädning av stången. Ju fler raska händer desto fortare blir stången klädd. Det är unikt tillfälle för nya och ”gamla” arholmabor att lära känna varandra.

Från och med onsdagen går 22-turen onsdag-söndag men ni måste beställa den. Det räcker dock att ni säger till på sista turen för dagen d.v.s. 17.50 alternativt 18.10 beroende från vilket håll ni kommer. Ny tidtabell på passbåten fr.o.m. söndagen.

Ja som ni märker är det en del förändringar men håll koll på www.arholma.se så ska ni nog bli uppdaterade.

Ni är varmt välkomna till Arholma. Vi kanske syns i butiken, på dansbanan, Båken eller varför inte i bergrummet på Arholma Nord.

Behöver ni en stunds stillhet och ro gå ut sent i försommarnatten så kommer ni troligtvis få höra en vackert sjungande näktergal eller någon annan nattsångare.

/Pia Åstbom

 

Maj 2009

Sköna maj välkommen till vår ö. Ön är aldrig så vacker som i maj. Allt är spirande fräscht och nytt. Koltrasten sjunger sin vemodiga sång i skymningen. Tussilago, blå- och vitsippor och gullvivor blommar eller har börjat blomma samtidigt. När helst du går ut kan du höra olika fåglars sång vilket alltid fyller mig med glädje. Att den lilla fågelns kropp kan ha så många varierande och vackra toner. Det är bara att lyssna och njuta.

Valborgsmässoaftonen firades traditionellt med brasa, korvgrillning och allmänt mingel. Många  både bekanta och obekanta människor träffades och småpratade i små grupper i den fina men ganska kalla kvällen.

Under helgen hade Arholma sitt eget majtåg på vägen från Godthem till Simesgården. Det var när Jonny och Maud, det nya arrendatorsparet flyttade fåren från den ena hagen till den andra. Det var en härlig upplevelse att se alla dessa får göra lite som de ville trots idoga försök från olika medhjälpare och en stackars hund som jobbade allt vad den förmådde, Till sist var dock alla fåren lyckligt och väl hemma i sin hage.

Glöm inte att det är flera föreningar som har årsmöte i maj. Vill ni vara med och påverka föreningens mål gå på årsmötet och säg vad ni tycker.

Den 30:e maj är det städdag på Båkbergsgården i regi av Arholma Intresseförening och på kvällen blir det  mat, sång och musik. Alla är välkomna dit!

/Pia Åstbom

 

April 2009

Gångna veckan har bjudit på varmt och fint vårväder. Naturen och vi människor lever upp. I rabatterna runt om på Arholma kan man se allt från vintergäck till krokusar. På varma sluttningar och dikesrenar blommar tussilago och blåsippor. Fåren på Simes har börja lamma ett tjugotal små lamm har kommit till världen.

Om ni kommer med 22-turen ut till Arholma lägg märke till att Båken är fasadbelyst och lyser vackert i natten.

Veckan efter påsk blir det förändringar med 22-turen. Den kommer endast att gå tis- ons-fre- och söndagskvällar. Turen är som alltid anropsstyrd. Ring och beställ före klockan 17 dagen innan ni skall åka.

Onsdagen den 8/4 kommer kommunalrådet Kjell Jansson på besök till Arholma. Alla som har frågor att ställa till honom är hjärtligt välkomna upp till Arholma Nord kl 17 Skärgårdsföreningen säljer ärtsoppa till självkostnadspris.

Glad påsk och väl mött på Arholma

/Pia Åstbom

 

Mars 2009

Tystnaden och stillheten råder fortfarande härute på Arholma. Vi har ännu tid att träffas i olika sammanhang men snart börjar utesysslor, städning och förberedelse inför kommande säsong att gör sig gällande. Flera av öns kvinnor ger sig dock tid att väva mattor i ”vävstugan”. Går ni förbi vandrarhemmet kan ni höra ett intensivt dunkande från ett av rummen i längan. Där skapar vi vackra mattor i olika kvaliteter, färger och bredd utifrån våra personligheter. Vi damer träffas varje måndagkväll från hösten fram till tidig vår i vår syjunta som från början endast bestod av några få damer men nu är vi faktiskt 11 stycken när alla är med. Vad gör öns män som motsvarar detta?

Första veckan i mars hade Arholma Ekonomiska Förening kallat till ett möte med Postens tjänstemän angående den försämrade paket- och postutdelningsservicen på ön. Mötet var välbesökt eftersom posten berör alla som bor här antingen som fast- eller fritidsboende. Många frågor och funderingar kring hur posten med enkla medel ska kunna göra paketrutinerna lite smidigare så att paketen kommer direkt hit till Arholma utan omvägen runt ICA i Älmsta. De tog med sig paketfrågorna för att försöka hitta bättre lösningar. Den senare postutdelningen får vi lära oss att leva med.

Ni som funderar över isläget kan nog vara lugna. Det har ännu inte varit någon is att tala om. Nu är ”isfaran” troligtvis över för den här säsongen.. Är ni oroliga ring någon bekant härute och hör er för.

/Pia Åstbom

 

Februari 2009

Nu är vi mitt inne i de tysta och lugna veckorna där inte så mycket händer mer än att dagarna blir längre och ljuset återvänder. Talgoxen har börjat med sitt pumpande. Katterna börjar intressera sig för vad som händer i naturen. Det ligger en känsla av längtan och förväntan inför det som komma skall. Arholma vilar sig för kommande vår- och sommarsäsong.

Det är inte ofta vi haft en begravningsakt i kyrkan men lördagen den 7/2 begravdes en av de fastboende i Arholma kyrka. Det kändes sorgligt och samtidigt väldigt högtidligt eftersom det inte sker så ofta. Många sökte sig hit för att övervara akten.

äromveckan träffades ett 30-tal personer i Båkbergsgården för säsongens första pub-kväll. Stämningen var hög och glad med en spelande och sjungande handelsman i högform. Ett välkommet avbrott i stillheten.

/Pia Åstbom

 

Januari 2009

Sylvia Manners slutar att skriva för webben. Tack Sylvia för alla fina natur- och kulturiakttagelser under de gångna åren.

Julottan hölls som vanligt  i kyrkan med många levande ljus. Allt var som vanligt ända till dess att ett av krucifixen föll ner på golvet med en kraftig smäll. Vad månde detta varsla om?

På nyårsaftonen läste Lennart Fransson traditionsenligt Tennysons Nyårsklockan  vid 12-slaget. Det var vackert och stämningsfullt med alla facklor och tomtebloss som lyste upp nyårsnattens mörker och kyla.

Det blev ett julspel även i år på trettondagsafton. Enligt säker källa var besökarna fler än de som medverkade i spelet. I trappan upp mot kyrkan stod Magnus Huldts vackra islyktor med levande ljus. Vårt nya arrendatorspar kom till spelet i häst och släde..Det är roligt att se att nytt och gammalt kan mötas även i vår högteknologiska tid.

Passa också på att kika in på Björkö-Arholmas hemsida: www.bjorkoarholma.se  och se vilket fint program hembygdsföreningen har under det kommande året för att fira Björkös 600 års jubileum.

Välkommen till pubkvällen  som ordnas av Arholma Intresseförening den 31/1 i Båkbergsgården .

/Pia Åstbom