Arholma

directions_bus directions_boat
store
event
wb_sunny

Arholmabrev 2011

December 2011
När mörkret är som mörkast är hjälpen nära. Hur då? Jo genom att december är julförberedelsernas tid. Det stökas och bökas. I fönstren lyser vackra ljusstakar och adventsstjärnor. Här och var glittrar träden av sina ljusslingor. Det är en fröjd att vandra genom byn och se allt detta. I affären träffas man och dricker en kopp kaffe samtalar en stund för att sedan gå till sitt. Julborden och –middagarna står nästan på rad. Man dricker glögg samtalar om höga och låga ting. Syjuntan har haft sitt terminsavslut med glögg, dockteater och oförglömliga bullar. Så nog gör vi allt vi kan för att hålla mörkret stången härute på ön.

Nu har jubileumsalmanackan kommit. Affären fyller som bekant 100 år 2012. Den finns att köpa i affären för 100:- om ni inte redan har beställt.  Det kommer att bli olika aktiviteter under året. Det kommer ett informationsblad från butiken ett par gånger/månad så håll ögonen öppna och se vad som är på gång.

Hösten har varit ovanligt mild i år. Alla gläds, tror jag, åt det faktum att snön låter vänta på sig. Nu börjar det bli kyligare ute så tänk därför på våra fyrbenta vänner och fåglarna så att de får det så bra som möjligt när tillgången på föda blir sämre.

Det här blir min sista notis  eftersom jag tycker att det är dags för någon annan att börja skriva. Jag vill tacka er som har läst mina notiser under åren. Flera har berättat att de brukar läsa dem och det har gjort mig glad eftersom det ibland känns som om jag har skrivit endast för mig själv. Allra gladast har jag blivit av de personer som jag minst väntat att de skulle ha läst notiserna.

Avslutningsvis önskar jag er alla en riktigt god jul och ett gott nytt år med allt vad det kan innebära.

/Pia Åstbom

 

November 2011

Arholma i november doftar förgänglighet och mylla. Det är inte negativt tvärtom eftersom lukten påminner om naturens förberedelse inför nästa vår och sommar. Dagarna är grå men det är så det ska vara i november.  Naturens färger passar väl ihop med det gråa. Tänk på lövens alla färger samt de röda och vackra nyponen som fortfarande sitter kvar på sina grenar.

Många var ute och stängde igen sina sommarhus under Allhelgonahelgen. Det finns en rytm också i detta: stängning i november, öppning i påsk. Livet härute följer i stort den axeln. Rytmen härute på ön går ned ytterligare ett snäpp. Passbåtens ”biltur” på söndagar slutar för säsongen. Man kan också säga att Allhelgonahelgen har sina speciella traditioner även härute fast vi inte har någon kyrkogård att lägga kransar och tända ljus på.. Stiftelsen Arholma minneslund brukar sedan några år tillbaka bjuda in till lunch på lördagen. Den här gången var det ett 30-tal personer som strålade samman på ”Pellings pensionat” för god mat och  en trevlig stund tillsammans. Senare på eftermiddagen kan alla de som vill gå till minneslunden för en stund av eftertanke och kontemplation i skenet av många ljus och lyktor.

Till hösten hör också  älgjakten.. I år sköt man en älgtjur och var nöjda med det trots att tilldelningen var större.

Ett annat samtalsämne är vem eller vilka som ska ta över vandrarhemmet ”Bullaugust” efter Karin Franzén. Enligt vissa källor är det tre stycken som är kallade till intervju. Det ska bli spännande att se vem som kommer istället för Karin som har skött vandrarhemmet med den äran under många år.

Till sist en liten varning. Om ni är på väg ut mot Arholma med bil ta det lite försiktigt eftersom flera har varit nära att köra på djur som springer över vägen.

Tänd ett ljus och ta vara på november!

/Pia Åstbom

 

Oktober 2011

Oktober är den första riktiga höstmånaden. Dagarna blir kortare. Naturen förbereder sig med färgprakt inför kommande senhöst och vinter. Luften blir hög och klar. De allt mörkare kvällarna bjuder på vackra stjärnhimlar.

Oktober är också tiden för bokbåtens höstbesök. I år var det första gången som det var riktigt hårt väder så att det blev vissa problem för ”Tranan” att lägga till vid norra bryggan. Det gick dock med förenade krafter. Det var 12-15 personer som kom och lånade inför hösten/vintern. Det är alltid lika roligt när den kommer till oss höst och vår. Det är viktigt med kultur även här ute i havsbandet.

Oktober bjuder även på marknad i Norrtälje. I år fick dock Arholma och grannöarnas markandsbesökare ta sig till Norrtälje för egen maskin eftersom det inte gick någon marknadstur med Monsun.

Oktober bjuder även på en eldhelg som anordnas av Arholma Nord. Enligt rykten är eldhelgens aktiviteter fullbokade. Ni som ska vara där kommer säkert att få god mat och en fin eldupplevelse.

Oktober är även månaden för nobelprisen. Ingen kan väl ha missat att årets litteraturpristagare blev Tomas Tranströmer. Stort grattis till en värdig pristagare.

STORM
Plötsligt möter vandraren här den gamla
jätteeken, lik en förstenad älg med
milsvid krona framför septemberhavets
svartgröna fästning.

Nordlig storm. Det är i den tid när rönnbärs-
klasar mognar. Vaken i mörkret hör man
stjärnbilderna stampa i sina spiltor
högt över trädet.
T Tranströmer (Ur 17 dikter.1954)

/Pia Åstbom

 

September 2011

Vi är i mitten av september och har ännu inte haft de där riktigt fina höstdagarna med hög, klar luft och ett mörkblått vatten med lite skum på vågtopparna. Vädret har varierat antingen sensommarvärme eller skyfallsliknande regn. Nog är det något som är galet med klimatet. Svamplockarna lär dock ha gyllene tider eftersom det tydligen finns gott om den varan i alla fall vissa sorter. Skymningen kommer allt tidigare snart är det dags för pann- eller ficklampor när man promenerar på kvällarna.

Årets upplaga av syjuntan har precis startat. Vi var 10 förväntansfulla damer som alla kom i tid. Det kändes nästan som inför höstterminsstarten när man gick i skolan. Det blev en hel del prat om den gångna säsongen som verkar ha varit bra för alla de olika aktiviteter som finns på ön under sommartid.

Nu har höstlugnet infunnit sig efter det att midsommarstången togs ner med efterföljande sillunch. Det var många som hade samlats och stämningen var god vid de flesta borden. Sillunchen känns som en fin och värdig avslutning på sommaren. När ni kommer till Simpnäs ser ni ett nytt hus vid bryggan som ska användas som kyl-och förvaringsutrymme för Arholma handel vilket har varit efterfrågat sedan länge då det har varit svårt att hålla en obruten kylkedja i synnerhet under sommaren.

På dansbanan jobbar ”Anders och Anders” med att byta tak eftersom det har läckt in så taket kanske kommer att få en ny profil när de är klara. Som vanligt håll koll på byns anslagstavlor för att hålla er informerade om olika händelser
t.ex. att bokbåten kommer till Arholma den 3.10.

/Pia Åstbom

 

Augusti 2011

Högsäsongen lider mot sitt slut. Det blir allt färre besökare på Arholmas vägar. Våra sommargäster, båtturister och dagsbesökare vänder kosan mot sina respektive hemorter. I hamnarna blir det allt glesare med båtar och vandrarhemmets gäster minskar i antal. Det känns alltid lite vemodigt när sommaren övergår i sensommar och säsongen läggs till alla de andra. Säsongen kom igång senare än vanligt men öns företagare verkar nöjda med sommaren 2011.

Vad som är positivt med den här tiden är att vi fastboende återigen har tid att prata en liten stund på öns vägar eller i butiken. Man börjar återigen att se varandra. En tid mitt på sommaren kan det dröja flera veckor innan man stöter på en fastboende eftersom alla är upptagna på olika sätt. Nu börjar vi återigen att planera för höstens och vinterns aktiviteter.

Fortfarande kan de som vill besöka ön få sig en bit god mat på Dansbanans krog och café men för säkerhets skull kontrollera tider på deras hemsida. Augustikvällarna mörknar alltmer men ofta lyser en stor och grann måne över vattnet. Det kan man alltid njuta av! Ett av den här sommarens sista evenemang på ön var när Avesta folkdanslag spelade dels i kyrkan dels på dansbanan. Tyvärr var det inte så stor publik i kyrkan men musiken passade fint in i miljön.

Butiken har gått ner på halvtid så titta på arholma.nu så får ni aktuella tider. Fr.o.m måndagen den 22/8 går passbåtstrafiken över till vintertidtabell så håll ögonen öppna så att ni inte missar båten varken på Arholma eller i Simpnäs.

Öns nästa stora händelse är stångnedtagningen och sillunchen den 3 september. Tid, plats och eventuella kostnader kommer att affischeras på öns anslagstavlor.

/Pia Åstbom

 

Juli 2011

Det är en speciell känsla att vara ute och ta meditativa promenader på öns vägar under högsäsong. Sommarens zenit kanske har passerat men det är ändå så vackert på många olika sätt. Du kan höra hur fågelföräldrar försöker lära sina ungar de rätta sångerna och varningslätena för att de ska kunna klara sig utan ”mor och far” eller ett bräkande lamm som längtar och trängtar efter att någon ska komma och mata det med den där flaskan vars innehåll är så gott, så gott. Lyssnar du aktivt lite senare på kvällen kan du kanske få höra den första syrsans ”gnidande”. (Det lär ju vara gröna vårtbitare som filar men det låter mer romantiskt med syrsor)

Om du tröttnar på naturiakttagelser kan du höra barnens lek och skratt på avstånd liksom vuxnas samtal vid middagsborden och det doftar så gott från all den grillade maten som äts under sommaren. Det är kort sagt ”ett liv och ett trivsamt kiv” på ön under några sommarveckor.

Vill du inte meditera på promenader runt ön finns det många aktivitet att ta del av här lieslåtter, musik, antingen i Arholma kulturs regi eller i kyrkan, allt från Prokofiev till folkmusik, konstutställningar i båken, Arholma runt med båt, ja kort sagt det finns någonting för alla tycken och smaker. Har du inte lust med någonting annat än att läsa en god bok ja då finns det rika möjligheter även till det. Så välj det som passar just dig allra bäst så blir din ledighet precis som du har önskat dig den.

Arholma familjedag blev ett skönt avbrott från ledigheten med fotbollsturnering, tipspromenad, Arholmavalsen med flera aktiviteter. Både unga och gamla såg nöjda och belåtna ut.

Ha en fortsatt skön sommar.

/Pia Åstbom

 

Juni 2011

Juni är en tid av förberedelse inför sommaren. Vid midsommartid skall allt vara klart. Badstrand och minneslund är förberedda inför sommarens alla besökare. Tack alla ni – både sommargäster och fastboende –  som gjorde det möjligt. Det är alltid lika roligt att se vad vi kan åstadkomma tillsammans.

Att sitta tillsammans utanför Arholma kyrka efter en gudstjänst med sång och musik  på Kristi himmelfärsdagen och dricka kaffe är en fin tradition. Frågan är bara hur länge vi får göra det eftersom det är så få gudstjänsten per år och framförallt så få besökande vid nästan varje tillfälle. Idag skall ju allting i samhället vara ekonomiskt självbärande även i vår lilla församling som har ett par hundra medlemmar och flera kyrkor. Det är en svår ekvation att lösa! Just nu känns det som om Arholma kyrka mest används vid familjehögtider d.v.s. bröllop och dop. Det vore verkligen synd om vi inte fick behålla vår kyrka eftersom den alltid är öppen för stilla stunder och kontemplation. Att det är många som besöker kyrkan som privatpersoner vittnar gästboken om.

Efter en lång period med sol och torka kom då äntligen regn och åska med strömavbrott som följd. Det skulle dock behövas ytterligare regn eftersom det är så torrt i markerna.. Om det soliga vädret fortsätter är det stor risk att allt hinner blomma ut i naturen inom några veckor. Under den här våren har det känts som om allt  blommat på en gång vilket är synd då det är som vackrast dessa veckor.

Nu stundar midsommarhelg, semestertider och turistsäsong med allt vad det innebär av mycket jobb för öns alla företagare i stort som i smått men vad vore Arholma utan sin sommar? Ha nu en riktigt skön midsommarhelg med trevlig samvaro tillsammans med vänner och bekanta.

/Pia Åstbom

 

Maj 2011
”Herregud vad det är vackert,” så börjar en dikt av Erik Axel Karlfeldt. Den inledningen passar så bra på månaden maj. Om du ger dig tid att titta dig runt så kan du uppleva mycket. Se och njut av allt det som händer i naturen just nu. Tyvärr verkar människor i månaden maj vara strängt upptagna med trädgårdsskötsel, sjösättning av båtar och olika renoveringsuppdrag  samt årsmöten vilket gör att maj försvinner i ett huj, Man säger till sig själv, vart tog den här månaden vägen , när man vänder almanacksblad.

På Valborgsmässoaftonen trodde vi inte att det någonsin skulle bli vår eftersom nordan blåste kall över dem som samlats där för att avnjuta vårspelet och elden. Det var många som hade kommit dit så den här gången var publiken fler än speldeltagarna. Vid vissa tider på året kan det vara precis tvärtom. Någon räknade och kom fram till att det var 120 människor där. Barnen, väpnarna och häxorna skrämde dock nordan på flykten så värmen fick en chans. Plötsligt var det nästan sommar trots kyliga nätter och oro för späda plantor nattetid.

På boden närmast affären finns numera två anslagstavlor. Den ena ska föreningar och företag använda, Den andra är för  köp-byt- sälj. Ett välkommet tillskott eftersom det varit problem att få plats med allt material under högsäsong så ibland har det varit lite av anarki där men nu ska det bli mycket bättre.

På lördagen kunde de uppmärksamma se en stor båt ute på vattnet som sysslade med vadå? Spekulationerna var många men till sist var det någon som visste svaret, man lade kabel under vattnet men till vad och vem det vet vi inte.

Som sagt ta vara på månaden maj och njut av den under lediga stunder

/Pia Åstbom

 

April 2011

Ja så var det klart vem som blir ny butiksföreståndare efter Thomas Lindgren. Vi säger grattis till Lena Bohlin och önskar henne lycka till i det nya jobbet. Hon kommer att börja arbetet till hösten.

Så kom också den efterlängtade dagen då passbåtstrafiken flyttade från Granö till norra bryggan. Vilket gör att det praktiska livet blir lite enklare för oss som vistas härute. Trots det trista vädret var det bara glada miner den dagen

Ett annat glädjeämne är våren och det betyder att bokbåten kom på besök. I år fanns ett franskt filmteam ombord eftersom detta med bokbåt är unikt i Sverige och världen.. Åtta personer hade tagit sig ner till bryggan för att låna böcker ombord. Vi är så glada över bokbåtens besök..

Finns det några vårtecken? Ja flera stycken. Ejdern har kommit men det är bekymmersamt med fortbeståndet eftersom ”gubbarna” är många fler än ådorna. Ungarna som kläcks är få i jämförelse med hur det var för några år sedan. Kan det vara alla dessa kemikalier som finns runt omkring oss som vi inte ens är medvetna om som gör att det blir färre ejderungar? Blåsippan blommar och sädesärlan har anlänt så nog är våren på gång alltid.

Vad finns det att se fram emot? Jo bland annat filmkväll på Arholma nord, guldäggsletning i påsk för barnen. På valborg träffas vi som vanligt vid valborgsmässoelden där det i år kommer att spelas lite vårteater  Sist det gjordes var för 13 år sedan. Tider och platser för dessa aktiviteter finns på öns anslagstavlor. Alla är varmt välkomna!

Glad påsk!

/Pia Åstbom

 

Mars 2011

Dagarna blir allt längre nu i mars. Solen värmer och påverkar snötäckets djup men än är det fortfarande få platser som är snöfria. Isen ligger fortfarande även om vattenranden har krupit lite närmare. Lyssnar du kan du höra de första vårfåglarnas sång. Det är alltid lika trevligt att höra talgoxens glada ”pumpande” Ni som använder sparken som kommunikationsmedel ute på byn kan nog snart ställa in sparkarna i era respektive bodar eftersom sparkföret blir allt sämre.

I övrigt har det inte hänt så mycket här på ön mer än att man kan höra motorsågarnas sång  från olika delar av Arholma och se röken från  riseldar. Det luktar gott och vår Arholmabrevs redaktion förbereder ett nytt nummer av tidskriften. I år blir tidningens tyngdpunkt  lots-historia.

Tar ni en promenad på ön och kollar anslagstavlorna kan ni se att Arholma intresseförening bjuder in till en pub-afton lördagen den 26 mars.

Under den senaste tiden har säkert många av våra tankar gått till Libyens folk och deras kamp för att befria sig från sin diktator. I skrivande stund verkar det som om befrielserörelsen kämpar en ojämn kamp mot jätten Goliat. Heder åt alla dessa människor som vågar och ger sina liv för frihet och demokrati.

Det har säkert inte undgått någon att Japan drabbats av en mycket svår jordbävning som bland annat påverkat fem kärnkraftverk varav minst ett har exploderat. Hur svåra verkningar explosionen haft vet man inte riktigt på lördagseftermiddagen.. Katastrofen föder många funderingar. Ska vi fortsätta att satsa på kärnkraften eller gör detta att våra styrande börjar satsa mer forskning och framtagning av förnybar energi??!!  Arholma ligger knappt 10 mil från kärnkraftverket Forsmark.

/Pia Åstbom

 

Februari 2011

Solen lyser över snö och is. Det är några grader kallt. Arholma visar sig från sin finaste vintersida. Ovädret för ett par dagar sedan är nu historia. I snön kan man se spår av räv, rådjur, lo och någon trodde sig ha sett både spåren av varg och en varg men det visade sig vara falskt alarm.  ”Vargen” visade sig vara ett lodjur. Det finns troligtvis två lon på ön enligt vissa källor.

Häromdagen låg ett meddelande från Arholma Ekonomiska Förening att vår handlare Thomas ska gå i pension till hösten. Vem ska ta över hans jobb i butiken? Det spekuleras vilt i stugorna men ingen vet svaret förutom de inblandade.

Årets första pubkväll var välbesökt trots vinter och Granö-trafik. På kvällen uppträdde en ny trubadur som skötte sig med den äran.

En revolution har inträffat inte bara i Egypten utan även i vår vävstuga. Den kvinnliga väv-dominansen är nu bruten av en modig man som vävt sitt första alster och kan tänka sig att väva mer. Claes har brutit ny mark. Till nästa säsong kanske det blir flera män som känner sig manade att sätta sig vid vävstolen. Heder åt Claes som vågade steget!!

Häromdagen kunde man se hur en vackert utfärgad räv tog sig en promenad mot Paraplyet i det eviga sökandet efter mat. Räven finns runt norra delen av Arholma och har setts alldeles intill affärsbyggnaden flera gånger. Han vet mycket väl att det finns en kattstek i byggnaden. För när Christer öppnade dörren för katten vår. Fick han se räven utanför dörren tillsammans med en förskräckt katt som flög in i huset. Varefter räven travade vidare uppåt Gösta Rosen  och kanske säkrare byte.

/Pia Åstbom

 

Januari 2011

Januari är en tyst och stilla månad på ön. I synnerhet när båttrafiken går mellan Granö och Östersjö som den har gjort. Vattenkanten kryper dock allt närmare norra bryggan så vi får se hur länge det dröjer innan det är helt öppet. När man tar en promenad och har turen att träffa någon stannar man en stund och pratar om olika saker man sett eller hört via rykten. En del är förstahandsinformerade medan andra har hört genom någon annan. Sedan skiljs man åt och går till sina olika göromål.

Häromdagen kunde man se ett rådjur som hade svårt att bestämma sig om han/hon skulle stanna på Arholma eller återvända till Kasholmen. Jag tror att det blev Kasholmen till sist. Djuren har det inte lätt när det är så mycket snö så kampen för tillvaron är svår. Om man lyfter blicken kan man ha tur att se två havsörnar segla över Kasholmen i sin jakt på föda. Jag hoppas att rådjuret inte har dukat under eftersom havsörnarna visar ett så stort intresse för Kasholmen.

Lite om julhelgernas aktiviteter i kyrkan. Både julottan och nyårsaftonens firande var välbesökta trots krångliga och vädermässiga förutsättningar. Vid 12-slaget på nyårsaftonen ven snöstorm men Lennart Fransson lyckades pricka in både tiden och läsningen av dikten Nyårsklockorna.

Helgerna avslutades med julspelet i kyrkan. Det här året var det nog färre besökare än uppträdande. Det blev en fin stund.. Alla skådespelare skötte sig väl. Jesusbarnet var tyst och snällt (men helt nyfött såg han inte ut att vara). De två små änglarna satte en ljuvlig punkt för årets julhelger.

/Pia Åstbom