Arholma

directions_bus directions_boat
store
event
wb_sunny

Arholmabrev 2008

December 2008

Arholma kyrka är månadens bild. Sedan invigningen i september 1928 har den funnits här och jag tror ingen kan tänka sig Arholma utan den vita kyrkan på berget.

Första advent kom Otto Carneheim, vikarierande kyrkoherde och Åke Pettersson med ungdomskören och det blev en riktig adventshögtid med kaffe efteråt. Bland kyrkobesökarna var det en grupp kajakpaddlare som paddlat från Kapellskär på dagen. För dem är det tradition att paddla till adventsfirande på Arholma.

Julotta med ”Jul-Otto”, Otto Carneheim blir det juldagsmorgon kl. 8.00. Åke Pettersson är kantor och förhoppningsvis kommer några sjungande flickor med.

Det stora snöovädret innebar både strömavbrott, en inställd passbåtstur och många inställda bussturer. Men vi fick också uppleva Simesgårdens nye arrendator med häst och släde på Arholmas vägar.
Nu har det återgått till ”normalvinter” med regn och mera grått än vitt.

På Norrtelje Tidnings hemsida finns numera en arholmablogg med olika skribenter från ön, Claes Örtendahl, Per och Marie Eriksson, Magnus Uggla och undertecknad.

2009 års almanacka finns att köpa i Arholma handel. Motiv i år är gamla vykort.

/Sylvia Hvistendahl-Manners

 

November 2008

På Alla Helgons dag tändes många ljus vid Arholma minneslund. Lars Nordstrand inledde och avslutade en stämningsfull stund med flöjtspel, som med vackra toner följde våra tankar på anhöriga och vänner som gått bort. Claes Örtendahl talade och läste dikt. En eld hade tänts under dagen, och glöden lyste och värmde i skymningen.

Många har nu stängt sina hus för vintern, båtarna är uppdragna och ön lever vinterliv. Det livet har ett annat tempo, men är också fullt av att samla erfarenheter av den gångna säsongen och planer för nästa. Och det finns också en hel del som inte stänger sina hus, återkommer på helger och är trofasta öbor året runt.

Intresseföreningen inbjuder till Pubafton i Båkbergsgården lördag den 15 november kl.19.00. Det är populära kvällar, och Thomas Lindgren brukar ha med sin gitarr.

Redaktionen för Arholmabrev erbjuder köp av Almanacka 2009. Bilderna i år kommer att ha som motiv ? gamla vykort från Arholma.

Vid årets älgjakt sköts en älg, vilket innebär, att det fortfarande finns en kalv att skjuta. Och nog är det underligt ? morgonen efter det att älgjakten avblåsts gick en älgko och en kalv och betade i lugn och ro på Agneta Tornbergs gård vid Hagas vägskäl.

/Sylvia Hvistendahl-Manners

 

Oktober 2008

Månadens motiv är husen strax före Hagas vägskäl. Alla som vandrat över ön har gått förbi de vackra husen mitt i byn, tittat in mot lidret i Nygrens lada och ut över Hagas ängar. Det är många askar mitt i byn och nu i oktober är färgerna så intensiva både då allt är guld i solen eller silverpärlor i fuktigt höstdimma. Tystnaden har kommit till året och ön. Arholma kyrkas 80-års jubileum den 5 oktober blev en dag med kuling och regn mellan två soldagar. Åttiofem personer deltog både i kyrkan och efteråt på Arholma dansbana, där en höstmåltid dukats upp och värmen och glädjen över vår fina kyrka var stor.

I dagarna har Simesgårdens nya arrendatorfamilj – Jonny, Maud och Jonatan – flyttat in i det nyrenoverade huset. Två hästar har redan kommit och den 23 oktober kommer ytterligare en häst och 50 tackor. Familjen känner sig mycket välkommen på ön och ser fram emot många spännande arbetsuppgifter på Simesgården. Arholma Nord inbjuder till Eldhelg den 18-19 oktober med eldar vid vattnet och grillafton. Älgjakten börjar den 25 oktober och jaktlaget har i år tillstånd att jaga en stor och en liten älg. Alla helgonsdag lördag den 1 november kl. 15.30 är det ljuständning vid minneslunden.

/Sylvia Hvistendahl-Manners

 

September 2008

Månadens bild föreställer Gerda som gästade Österhamn i september förra året. Det händer då och då att Arholma gästas av segelfartyg och varje gång är det som ett stycke historia som seglar in i Österhamn och man påminns om den tid då dessa skutor tillhörde vardagslivet. De kom tillbaka på hösten efter sommarens frakter och ön levde upp, då män och söner kom tillbaka till ön. I vår tid är det tvärtom och allt färre båtar syns i gästhamnen, bara på helgerna kommer enstaka segelbåtar och det är tyst i Österhamn.

Arholma handel har gått över till öppettider för lågsäsong och svensk kassaservice har stängt sin verksamhet. Tack och lov har vi posten kvar och får tidningar och brev som vanligt till våra brevlådor. Systemvarorna kommer numera från Örebro och beställning ska göras till affären senast måndag för varor som hämtas på fredag.

Den 5 oktober firar Arholma kyrka 80 år med jubileumsmässa som leds av kyrkoherde Otto Carneheim. För musiken svarar Åke Pettersson, Melker Stendahl och Kör för alla. På Arholma Dansbana inbjuds efteråt till en Höstbuffé till subventionerat pris 80:- och är ett samarbete mellan Anna Brandi och flera arholmabor.

På Dansbanan kommer en film från kyrkans invigning 1928 att finnas samt en del foton från tidigare jubiléer.
Anmälan om lunch till
Sylvia Manners 0176/56136
Kristina Strömbom 0176/56032
Väddö församling 0176/52410 senast den 28 september

/Sylvia Hvistendahl-Manners

 

Augusti 2008

Dansbanan en augustikväll. Skymningen som blir mörk kväll och vemodet då de ljusa kvällarna är slut men också augustitjusningen då fullmånen speglar sig i vattnet och stjärnorna syns på kvällshimlen igen.
Anna Brandi ser tillbaka på en lyckad säsong för Dansbanans Krog och Café. Juli med sol och värme innebar högtryck på verksamheten. Vädret hittills i augusti har varit växlande och många regndagar och genast blir mat- och cafégästerna färre. Inför hösten installeras infravärme och krogen är öppen alla helger i september och även senare i höst. Det är bara att ringa och boka bord.

Värme i juli och regn i augusti lovar gott för svampsäsongen medan blåbärsentusiasterna får gå långa vägar för en liter blåbär detta år.

Simesgårdens nya arrendatorer heter John Nord och Maud Eng och deras son ska börja i 9:e klass i Norrsundskolan. De flyttar till Simesgården i början av hösten och har med sig hästar, får och kor.

Lördag den 6 september är det nedtagning av midsommarstången kl.11.00 och därefter sillunch på Dansbanan. Det är den definitiva sommarsavslutningen men också öppning mot många ljusa, varma, klara septemberdagar mellan höststormar och morgondimmor.

/Sylvia Hvistendahl-Manners

 

Juli 2008

Månadens bild är från Arholma Nord, kajaker på väg ut i sommarhavet. Och nog är Arholma Nord en slags mittpunkt denna sommar med vandrarhem och nyöppnat museum i berget, café och erbjudande om frukostbuffé.

Dansbanans Krog satsar på ekologiska produkter, närodlat, hembakat och hemlagat och har många mat- och cafégäster.

Båken är öppen varje dag och har två fina utställningar av Sten Rinaldo och Barbro Löving-Örtendahl och på väg till Båken finns Larssons loge där Henry Larsson visar sina konstverk hela juli.

Vad gäller sommarevenemang så räcker inte längre öns anslagstavlor till. Det finns kulturprogram på Dansbanan, musik i kyrkan, danskvällar och på lördag den 19 juli är det Familjedag på Arholma. Trivsamheterna börjar redan fredag kväll med en grillkväll och boulespel på badstranden.

Lördag är det bl.a. loppmarknad i Österhamn, barnteater på Dansbanan, Arholmavalsen – ett motionslopp, fotboll, försäljning av konsthantverk, dans på dansbanan på kvällen.

Söndag 20 juli inbjuds till en enkel invigning av Skeppet i Arholma minneslund. Arholma Ål Stars kommer att spela där och har sen konsert i kyrkan på eftermiddagen.

Det är sommar. Mitt i vimlet kan man möta någon av ”vintervännerna”. Vi som bor här året om ser knappast varandra på sommaren men delar en erfarenhet. Juli är en av årets tolv bilder.

/Sylvia Hvistendahl-Manners

 

Juni 2008

Midsommarstången är en av Arholmas äldsta traditioner och två dagar före midsommarafton samlas så många som möjligt för att binda liljekonvaljeblad runt alla bågarna och klä rårna med björklöv och stora pappersrosor. Kom och hjälp till! Det går lätt när vi är många. För barn är det en oförglömlig upplevelse att vara med och klä Arholmas speciella midsommarstång. Ta bara med en sax och kanske en kaffekorg. Intresseföreningen bjuder på saft och bullar.

I år samlas vi vid midsommarstången vid Norra bryggan onsdag den 18 juni kl.10.00. Den reses midsommarafton kl. 15.00. Midsommarstången är också framsida på årets Arholmabrev som snart finns att köpa i affären.

Landets värmebölja just nu omfattar även Arholma. Allting blommar, allting doftar. Tidiga morgnar och sena kvällar är som sammet.  Vi går mot porten till sommaren – midsommar.

Den 4 juni började den första slåttern vilket är rekordtidigt. Det vanliga är att ta hö efter midsommar. Men den tidiga våren och en lång torrperiod gör det gynnsamt att börja med hö redan nu.

Batteri Arholma har invigts och till midsommar öppnas museet i berget för alla. Se vidare på Arholma Nords hemsida.

/Sylvia Hvistendahl-Manners

 

Maj 2008

Båken är Arholmas viktigaste kännetecken och ligger på öns högsta punkt. Den syns från alla håll då man närmar sig Arholma och om man står inne i Båken i det runda rummet högst upp har man en milsvid utsikt över hav, öar, kobbar och skär. Båkens spännande historia är dokumenterad i flera artiklar i Arholmabrev. Sedan 1997 är Båken öppen för besök på sommaren, har konstutställningar och försäljning av hantverk.

Kristi Himmelfärdshelgen och pingsthelgen har passerat och bjudit alla återvändande sommargäster på härliga soldagar och en exploderande växtlighet. Pingstdagen var så fulländad. Sol, 25 grader varmt, ljumma vindar, flaggor hissade, björkarna utslagna, ängar med vitsippor och gullvivor, som tycks bli större och fler för varje år. Nu öppnas husen, gräsmattor klippas och båtar ska i sjön. Under pingsthelgen inbjöd Arholma Skärgårdsförening till kurs i hjärt- och lungräddning.

Vårdbåten Väddö erbjuder vaccinering mot TBE – 24 maj kl. 12-16 vid Norra bryggan. Vaccineringstillfällen finns även senare i juni, juli, augusti.

Brandövningar förekommer med jämna mellanrum. Lördag den 17 maj kommer Räddningstjänsten till Arholma. Samling vid brandboden i Österhamn kl. 10.00

/Sylvia Hvistendahl-Manners

 

April 2008

Valborgsmässobålet är eldarnas eld. På Arholma är det en lång tradition att Intresseföreningen på ön anordnar valborgsfirande med vårdikt, sång, korvgrillning och samvaro runt elden. Valborgskvällen är som en härlig mötesplats – många sommarboende är ute för första gången och det är roligt att ses efter alla vintermånaderna. Elden tänds som vanligt i skymningen kl. 20.30

Intresseföreningen sköter mycket av den sociala verksamheten på Arholma och i sommar kommer en familjedag den 19 juli att anordnas med många barnaktiviteter, lite försäljning, loppmarknad i Österhamn, loppet Arholmavalsen, m.m. Fredag kväll den 18 juli blir det grillkväll på badstranden. Har du fler idÈer och förslag kontakta Inger Örtendahl, 0176/56164 eller Pia Åstbom 0176/56220

Under vintern har ett antal intresserade arrendatorer besökt Simesgården men det har inte lett till någon ny arrendator och Richard Leth sköter tills vidare gården. En ny annons kommer att gå ut i ATL inför sommaren.

Det är tidig vår och vårtecknen avlöser varandra. Snödropparnas tid är förbi och gullvivsknopparna sväller i soliga gläntor. Sädesärlan har kommit.

/Sylvia Hvistendahl-Manners

 

Mars 2008

Arholma har så många landskap. Här finns stranden, skogen, myren, berget, ängen, hagmarken. Slätten finns inte utom på vintern, de vanliga vintrarna vill säga. Då finns isen. Den slår broar mellan öarna, den får havet att tiga och nu i mars har isslätterna sina glansdagar med solen som glittrar i miljoner iskristaller och stjärnnätter med lika många diamanter på himlen.
Denna vinter får vi minnas och rikta förhoppning till kommande vintrar.

Påsken är tidig i år och annandag påsk den 24 mars klockan 11.00 kommer Karin Sahlin, barn och ungdomar från Singö till kyrkan med sång och musik. Därefter letar vi guldägg. Anmälan för deltagande barn till Sylvia Manners tel. 56136.

Monsun har kommit tillbaka efter många månader på varv lagom till påsktrafiken. Arholma krog har öppet under påskdagarna. Se vidare information på deras hemsida.

Intresseföreningen inbjuder till ännu en pubafton den 12 april i Båkbergsgården. Dessa kvällar är mycket välbesökta och förutom öl och vin och trevligt samspråk har Thomas Lindgren med sin gitarr, sånghäften finns och alla som vill kan sjunga med.

/Sylvia Hvistendahl-Manners

 

Februari 2008

Månadens bild av brevlådorna i Österhamn stämmer inte med verkligheten i år. Vecka efter vecka går med regn, milda vindar och isfria vägar. Solen lyser då och då och vårkänslor infinner sig då talgoxen hörs och gula vintergäck slår ut.

Med bilden av brevlådorna är det nu tillfälle att konstatera den otroligt fina postservice som vi har året runt. Många skärgårdsöar har postfack på ett ställe dit alla får gå och hämta sin post. Arholma ekonomiska förening har ett avtal med Posten och det innebär att Thomas Lindgren tar emot postsäcken, sorterar och kör ut tidningar och post till öns alla brevlådor alla vardagar och skickar iväg postsäcken med avgående post. Han lämnar också ut paket i affären och är frimärksombud.

En förändring som vi ännu inte helt vet konsekvenserna av är att Kassaservice försvinner från affären från och med hösten. När det gäller postens historia på Arholma finns en artikel i Arholmabrev 1993

Den 16 februari kl.18.30 är det soppcafe´ för arholma- och björköbor i Medborgarhuset på Björkö med en operettförställning – Smuggelsprit och kärlekstörst. Det är Stockholms Läns landsting som på detta sätt bidrar till kultur i skärgården under vintersäsongen.

En vinterverksamhet som växer mer för varje år är vävstugan på vandrarhemmet. Karin Franze´n ställer ett rum på vandrarhemmet till förfogande och i år är det fyra vävstolar som utnyttjas flitigt och kanske gör vi en utställning av alla trasmattor i vår.

/Sylvia Hvistendahl-Manners

 

Januari 2008

Inför 2008 gjorde redaktionen för Arholmabrev en väggalmanacka i A 4 format som såldes på ön under november och december. Tankarna finns på att göra en ny almanacka för 2009 och då erbjuda beställning via nätet. I år kommer vi månad för månad att presentera årets bilder på denna sida.

Erik Westerlund berättar om Hemfjord: Hemfjord byggdes på Tjörn på västkusten 1958. Under många år ägdes hon av Hamnförvaltningen i Göteborg och transporterade ofta stadens prominenta gäster då de skulle se hamnen från sjösidan. Så har Roling Stones, Chrustjof, U2 varit passagerare på Hemfjord. Innan Hemfjord kom till Krokholmen 1991 fanns några privata ägare. Hemfjord är den enda båt som är oumbärlig. Den klarar allt utom höga farter – många passagerare, hög sjö, is. För oss resenärer är Hemfjord starkt förknippad med vintertrafik Granö – Östersjö.

Men nog undrar man vart isvintrarna tagit vägen. Det är redan mitten av januari och inga isar i sikte. Julhelgerna har passerat och avslutades med ett trettondagsspel i Arholma kyrka där nästan lika många deltog som tittade på. Nu är det tomt på öns anslagstavlor men affären är öppen, Arholma Nord har helgerbjudanden och kyrkan är öppen. Arholma lever vinterliv. Men glöm inte pubafton i Båkbersgården den 26 januari

/Sylvia Hvistendahl-Manners