Arholma

directions_bus directions_boat
store
event
wb_sunny

Arholmabrev 2010

December 2010

Helgerna i december inleds som vanligt med en adventsgudstjänst på lördag eftermiddag i Arholma kyrka. Anledningen att den hålls på lördagarna beror på att församlingens präster inte kan ha alla gudstjänster på första advent eftersom man inte klarar av det personellt och logistikmässigt. Detta är en sedvänja sedan många år tillbaka. I år var det  ett 50-tal personer som sökts sig till kyrkan för gudstjänst och advenstskaffe.

Sista måndagskvällen i november vandrade jag på byvägen mot syjuntan i vandrarhemmet. Det var en kall och stjärnklar kväll. Min promenad kantades av vackra adventsstjärnor och – ljusstakar i husens fönster utefter promenadvägen. Det påminde om ett klassiskt julkort. Det kändes som om det inte var länge sedan jag gick samma väg under samma tid och tänkte liknande tankar. Nu har det gått ett helt år. Tiden går väldigt fort. Jag reflekterade över att man ska njuta av allt det vackra man får se för livet kan förvandlas på en kort stund. Fånga dagen carpe diem är inget dåligt uttryck för oss moderna människor som ofta stressar framåt i livet för morgondagen är så viktig. I synnerhet december månad som är fyllt  av stress och krav. Stanna istället upp, tänd ett ljus och njut av det du upplever här och nu tillsammans med din familj och vänner för du vet inte vad som väntar dig.

Titta gärna på öns anslagstavlor för att få reda på helgernas händelser härute på Arholma. Jag önskar alla en riktigt god jul och ett fint nyår.

/Pia Åstbom

 

November 2010

Jag sitter och tittar på hur novemberskymningen sakta faller trots att klockan inte är mer än tre på eftermiddagen. Mina tankar vandrar plötsligt till Mikaelispelet i kyrkan. Alla barnen var så duktiga i pjäsen och spelade med stor inlevelse. Jag tänker också på hur fint vi alltid har det i kyrkan oavsett årstid och tid på dygnet. Vår kyrkovaktmästare lägger ner omsorg och kärlek på att pryda kyrkan med fräscha och årstidsrelaterade blommor och grönt. Bara det är värt ett besök i Arholma kyrka.

Ön vilar i novemberlugnet. Vi som finns härute den här årstiden tar till oss det som händer av stort och smått som att årets älgjaktsresultat blev en ko och en kalv. Var det ett lodjur eller en varg som rev rådjuret? Därom tvista de lärde

På allhelgonadagens eftermiddag i skymningen samlades ett 60-tal människor  vid Minneslunden för en stilla och högtidlig  stund med vacker musik och läsning i ljuset från många tända ljus och lyktor. De som av olika anledningar inte kunde ta sig till Minneslunden hade möjlighet att gå till kyrkan och tända ljus för sina nära och kära samt  för alla dem som behöver en värmande tanke här hemma och ute i världen,

Slutligen vill jag skicka ett visserligen sent men ändå stort grattis till öns ”Herodes” som uppnått den aktningsvärda åldern av 70 år.

/Pia Åstbom

 

Oktober 2010

I oktober händer det säkert flera saker av betydelse för  oss  härute på ön . Det finns dock två saker som är gemensamma glädjeämnen. Det ena är bokbåtens höstbesök och det andra är den traditionella Norrtäljemarknaden första onsdagen i oktober.

Det är alltid lika roligt att se bokbåten Tranan komma rundande Paraplyet för tillägget vid norra bryggan. Det är spännande att se vad bokbåtens personal har plockat ihop till biblioteket. I år var det särskilt  skoj att det lånades mycket barnböcker och att det kom fler maskuliner än vanligt. Bokbåtens besök är alltid lika uppskattat. Jag hoppass att vi får behålla den servicen eftersom vår statistik är bra med tanke på att vi inte är så många som bor härute.

Nästa  begivenhet blev marknadsresan med Mosun in till Norrtälje. Det är också ett uppskattat nöje. Öns fågelälskare har då möjlighet att  skaffa sig vinterns förråd av solros- och blandfrön till sina bevingade vänner. Jag har hört talas om uttrycket att sova med fienden. Härute tror jag att i vissa stugor  skulle man kunna använda begreppet sova med  fågelfrösäckar.

Det har blåst en hel del under oktober. Häromdagen kände man igen sin gamle vän nordan. Det blev plötsligt kallt och man fick sig en ”dödlig” påminnelse om höstmörker och vinterns antågande.

Ni som bor här eller kommer på besök passa på att njuta av höstens alla vackra färger i naturen och inte minst det fantastiska höstljuset.

/Pia Åstbom

 

September 2010

Nu är sommaren definitivt över, eftersom midsommarstången togs ner häromdagen. Det är en fin tradition att sommaren börjar på midsommaraftonen när stången reses och sedan är sommarsäsongen över när vi tar ner stången i september. Det var en mycket fin uppslutning på Intresseföreningens sillunch med  119 personer uppe på dansbanan som intog en välförtjänt lunch. Vi sjöng, åt och några tog sig en svängom. Det blev en varm och trevlig stämning!

Det finns flera saker att glädja sig åt  bland annat att en ung familj med två små barn beslutat sig för att bosätta sig härute samt att en äldre mycket trevlig dam också har tagit beslutet att lämna storstaden för vår ö. Det är en fröjd att se barnen stoja och leka på  båten över till Simpnäs när de är på väg till dagis. Det är ganska länge sedan det var tre fastboende små barn på båten. Alla ni fem nya är varmt välkomna ut till oss.

Ett annat glädjeämne är att årets upplaga av syjuntan har startat på Vandrarhemmet. Nu kan det bli ännu fler som deltar än förra året.

Jag har glömt att berätta att en av öns trotjänare har lämnat oss för gott. Man kunde möta honom på hans ibland ensamma promenader runt Gothem och sågen. Han tillhörde Arholmas ”gatubild”. Hunden Nåtte blev gammal, lite trött och stendöv mot slutet. Jag tror dock att Nåtte har det bra i hundarnas himmel med många tikar, träd att lyfta benet mot och härliga märgfyllda köttben.

/Pia Åstbom

 

Augusti 2010

Familjedag på Arholma, sagostund vid Båken, Håkan  Naess, musik i kyrkan och sist men inte minst Jan Gunnar är något av allt det som fastboende och gäster kunde ta del av under juli. Allt detta ska man kunna ta till sig under några få juliveckor. Det var intensiva veckor för alla samtidigt som vi hade en värmebölja som Sverige inte haft sedan 1998. Naturen led och brändes brun i förtid. Badstranden var välbesökt.

Som fastboende kan man iaktta vilken relation de olika båtägarna har till sina ”flytetyg”. En del är professionella och handskas väl och rätt med sina båtar medan andra sätter barn och anhöriga i fullständig livsfara därför att man egentligen inte har någonting i egen båt att göra. Så nog är det högt och lågt alltid!!

I slutet av juli sade några fågelarter. tack och hej för den här säsongen. Naturen tystnar allt mer man känner att sommaren står på sin höjdpunkt. Resten är en resa mot kräftskivor, kortare dagar och mörka augustikvällar. Hur det blir med bär, frukter och svamp är svårt att avgöra i nuläget. Vissa säger att det är gott om blåbär medan andra tycker att det inte finns någonting att plocka.

Det kändes som om sommaren satte en stor punkt med det mäktiga åskovädret  i början av augusti. Arholma har varit förskonade från oväder denna sommar men nu kom det en sen lördagkväll. Båkens fasadbelysning slocknade vid två tillfällen men den kom igång igen så tittar du mot Båken i augustinatten lyser den varmt och vackert mot dig!

/Pia Åstbom

 

Juli 2010

Vi skriver nu juli och det börjar bli trångt på byns anslagstavlor. Där kan vi läsa om högt och lågt allt från försäljning av motorbåtar till en försvunnen katt Isis. Samtidigt som man funderar över var man ska få plats med en affisch tänker man också på att den mesta fågelsången har tystnat och alla vackra vår- och försommarblommor  är överblommade. Lyssnar du hör du gräsklippare, trimmers, motorbåtar och ett trummande av afrikanska trummor från dansbanan. Världen känns väldigt liten ibland.

Midsommaren firades i vackert väder men med något mindre folk än vanligt. Traditionen bjuder på talet till sommaren, sånger och lekar för barnen. Årets upplaga av Arholmabrev var helt nyutkommet och såldes bland alla samlade runt stången. Ni som ännu inte har inhandlat ett exemplar av tidskriften kan göra det i Arholma handel.

Under midsommarfirandet fick vi reda på en stor nyhet som säkert inte var eller är väl känd av de flesta av oss nämligen en ny detaljplan för delar av Arholma. Syftet med detaljplanen är att möjliggöra byggandet av upp till 19 permanentbostäder på Arholma. Planen är ute på samråd vilket är första steget till att ta fram en ny detaljplan. Bara för att det finns en plan innebär det inte per automatik att det blir några nya bostäder. Det ska bli spännande att se vad som händer med detta ärende.

Till sist vill jag rekommendera en bra bok som finns att låna på biblioteket i Arholma handel Det är Carl-Johan Vallgrens bok Kunzelman & Kunzelman. Läs den och begrunda vad som är äkta och vad som är falskt.

/Pia Åstbom

 

Juni 2010

Maj är en speciell månad men juni är nog årets finaste månad med de långa ljusa kvällarna och tidiga gryningstimmar. All grönska är skir, späd och transparent.

Vi har några saker att glädjas åt dels i naturen dels av lite mer prosaisk natur, Det har varit dåligt med starar under några år men nu flockas stararna återigen ute på ängarna. I vattnet guppar ejderhonor med sina ungar. Det är roligt eftersom det var några år sedan vi kunde se ejderungar. Det är bara att hoppas att ungarna inte blir byten för örnar och andra rovfåglar.

Rosenfinken  med sin karaktäristiska vissling har hörts under de senaste veckorna ..Den ”invandrade” till Sverige relativt sent någon gång under 50-talet. Passa på att njut av all vacker fågelsång som man kan höra tidig morgon och sen kväll för snart kommer sången att tystna eftersom de har fullt upp med att föda sin ungar.

Återvinningsstationen är flyttad från den plats den haft  till en plats ca 25 meter längre in  mot dasset nedanför dansbanan. Nu behöver inte dansbane-restaurangens gäster passera överfyllda sopkärl när de ska gå upp och äta. Kärlet för pappersavfall är borttaget.

Det har varit många bröllop under maj-juni på vår ö både kyrkliga och borgerliga vigslar. Ett av dem hölls på badstranden så nu är även den invigd som vigselplats

Nu ser vi alla fram mot midsommar och kommande sommarsäsong med allt vad det innebär av glädje, arbete och möten med många olika människor.

/Pia Åstbom

 

Maj 2010

Jaha så var det dags för det traditionella Valborgsmässofirandet igen. Nog går tiden fort alltid. Rätt som det är plockar vi återigen fram våra adventsljusstakar även om det känns väldigt långt fram i tiden just nu när ejdrarna hoar i viken.

Lennart Fransson läste Hoppets fackla två gånger för att även senkomna skulle få chans att höra hans myndiga stämma. Efter första uppläsningen tändes elden. Riset var välpreparerat så det brann ner mycket snabbt. Det är alltid en speciell känsla när man tänder Valborgsmässoelden eftersom då är det vår och man har hela vackra maj framför sig. Mörkret den kvällen var  magiskt även om  det var ganska kallt. Många hade samlats runt elden. Där fanns välbekanta ansikten liksom nya.

Innan Valborg kom bokbåten Tranan för sitt vårliga besök. Det var en stor glädje att se så många låntagare ombord på båten. Vi var 12 stycken och det gjordes många lån. Det var lite svårt att fatta att isen äntligen hade släppt och att trafiken återigen gick från Norra bryggan.

Vi har också hunnit med en vårstädning på badstrand och bland glasigloos. Tack till alla er som ställer upp och jobbar ideellt för föreningslivet på ön.

Nu när vi har kommit en bit in i maj börjar ön långsamt att hålla andan inför det som komma skall.  De som driver verksamhet lägger sista handen vid förberedelserna så att det mesta ska vara klart inför säsongen. Folk pysslar i trädgårdarna trots bitande nordanvind. På helgerna  ser man främlingar promenera på ön med eller utan kikare. Det är så det ska vara en helg i maj.

Just nu kan man se tussilago, vit- och blåsippa, gullviva blomma samtidigt trots att övrig grönska inte har  kommit särskilt långt.

/Pia Åstbom

 

April 2010

Det är en märklig vår härute. Ena dagen sitter man och njuter av värmen. Nästa dag  sätter man på sig  vinterjackan. Andra år hade jag nog bara ryckt på axlarna och tänkt att det är typiskt  aprilväder  men i år längtar de flesta efter sol, barmark och öppet vatten. Fåglarna har börjar sjunga upp sig mot våren Jag undrar vad som händer i en liten fågels hjärna när man är jublande lycklig och plötsligt blir alldeles iskall om klorna Det måste vara en mycket märklig känsla. Talgoxe, bofink, rödhake, gulsparv och koltrast  är några av de fåglar man kan lyssna till. Sädesärlan syntes för första gången vid Norra häromdagen. Alla vårtecken fyller mig med glädje även om snön ligger kvar här och där.

Nu börjar de fasta sommargästerna komma ut. Påsken brukar vara premiärhelg även så i år. Början på vår- och sommarsäsong brukar vara påskdagens guldäggsletning vilket är ett uppskattat arrangemang för både barn och vuxna. Öns puls börjar öka så smått. Vi bofasta börjar inse att nu är det slut på den långa vintervilan  och att högsäsongen närmar sig allt mer. Planering och genomförande diskuteras allt intensivare.

Vi var ett gäng som träffades uppe på Arholma Nord på lördagskvällen för att se dokumentärfilmen ”Drottningen och jag” efter det att vi ätit en god måltid tillsammans. Det kändes som en mycket trevlig avslutning på den tysta säsongen. Den har känts tystare i år eftersom det har varit trafik på Granö i sju veckor nu.

April-notiserna måste avslutas med nyheten att ön har fått en ny liten innevånare. Välkommen till världen du lille Edvin. Jag hoppas att du får leva i en god och ljus värld!

En annan god eventuell nyhet är att trafiken förmodligen flyttas från Granö till Norra bryggan denna vecka. Hör av er till Erik på mobiltelefonen 070-743 43 59 för säkra besked.

/Pia Åstbom

 

Mars 2010

Det spekulerades länge om och när passbåtstrafiken skulle flytta ner till Granö brygga. Temperaturen sjönk alltmer men det var fortfarande öppet vatten mellan Simpnäs och Arholma. Så kom då beskedet en söndageftermiddag att nu var det dags att lägga om trafiken.

Fyrhjulingar, flakmopeder och sparkar vändes söderut. De som regelbundet åker sträckan Granö-Östersjö får tidigare morgnar och senare kvällar. Vi konstaterade häromdagen att nu har vi haft snö sedan i mitten av december. Någon hummade om klimatförändringar men det är länge sedan vi och övriga Sverige haft en sådan vinter som i år. Det är bättre med en rejäl vinter än slask, plask och lera. Vi får njuta av den kommande våren som börjar förannonseras  så smått med fågelsång och dagsmeja. Dagarna blir längre och snart byter vi till sommartid.

Nu kommer tiden att gå fort.. Snart är det slut med arholmabornas  ”vintervila”. Man kan redan se en gryende aktivitet när föreningarna samlas till sina respektive styrelsemöten, turistrådet diskuterar kommande säsong, en agenda för sommarens olika aktiviteter har börjat skapas , Arholmabrevs redaktion träffas för att diskutera innehållet i årets nummer

men än är vi inte riktigt där

De som har det särskilt utsatt just nu är inte vi människor utan alla djur och fåglar som försöker hitta föda så att de överlever ännu ett dygn. Man kan se rådjuren vanka omkring på isarna i sin förtvivlade jakt efter något ätbart. Som tur är, är det flera som matar småfåglarna men även  rådjuren.

I slutet av mars är det säsongens sista PUB-kväll. Om ni är här är ni hjärtligt välkomna till Båkbergsgården aktuell lördagkväll. Det sitter affischer på öns anslagstavlor. Glöm inte att kolla med Krokholmens Sjötrafik (070-743 43 59) när ni är på väg ut eller kika in på Arholmas hemsida www.arholma.nu  så att ni hamnar rätt antingen i Simpnäs eller Östersjö.

/Pia Åstbom

 

Februari 2010

Det är mycket länge sedan vi har haft så mycket snö som det är just nu. Vi har rika möjligheter både att arbeta med snön d.v.s. skotta, ploga och även njuta av den i form av skid- och sparkturer. Sparken är det mest använda ”fordonet” av kvinnorna på ön för närvarande. Männen ser man som vanligt på ett motordrivet fordon.

Dagarna blir längre, ljuset återvänder men det har varit dåligt med soltillfällen under ganska lång tid. Förutom häromdagen när vi fick uppleva en klassisk vinterdag med sol och gnistrande snö. Det kändes som barndomens vintrar. Det var bara ryggsäcken med varm choklad och  smörgåsar som saknades.

Talgoxen har börjat sitt ”pumpande” som är en början på den fina tid vi har framför oss.  I vattnet utanför affären har det under de senaste veckorna varit en samlingsplats för  olika typer av sjöfåglar. Vid något tillfälle har det säkert varit  ca 500 fåglar i vattnet. Där kunde man se förutom gräsänder, storskrak,  knipor, ett par småskrakar, sångsvanar samt en liten ensam sothöna. Några av oss har även observerat salskrak.

En fredag i januari såg några personer en säl i vattnet utanför norra bryggan i knapp en timme samtidigt som åtta havsörnar hade koll på vad sälen hade för sig. En mäktig iakttagelse.

I övrigt är ön inne i sina stilla veckor i vila inför en intensiv vår och sommar, Vi bofasta  förbereder oss mentalt för den tid som kommer. Från vävstugan hör man vävstolarnas dunk om man passerar vid rätt tidpunkt. Den ena vackra mattan efter den andra växer fram från flitiga händer. Kvinnorna träffas i syjuntan hemma hos varandra varje måndag men vad gör männen tro?

Är ni på väg ut till ön behöver ni inte oroa er för isläget. Det är öppet vatten mellan Simpnäs och Arholma men vintern är ju ännu inte över så risk för isbildning kan ju finnas men är ni oroliga hör av er till Krokholmens Sjötrafik för information.

/Pia Åstbom

 

Januari 2010

00-talet försvann vid midnatt på nyårsaftonen och blev till ett nytt decennium med nya förutsättningar och goda föresatser. Nyårsnatten var snörik, kall och mycket vacker. Vi var ett antal människor som kom med facklor upp till kyrkan för att höra Lennart Fransson läsa Tennysons Nyårsklockor och skåla för det späda nya 10-talet. Det var stämningsfullt att se hur det kom människor från norr, söder och öster med sina facklor i vintermörkret.

På trettondagsaftonen var det återigen dags för det traditionella julspelet i kyrkan med fastboende och sommargäster i de tunga rollerna. Det var ett trettiotal personer som letat sig till kyrkan för att  njuta av detta. Det var gnistrande kallt den dagen så glöggen efteråt smakade alldeles utmärkt.

Nu börjar vardagen att återvända till ön. Det är kallt och vintrigt liksom i övriga delar av Sverige. Många har plockat fram sina sparkar men föret är så där. Isen har ännu inte lagt sig ordentligt men fortsätter den här kylan ett tag till så dröjer det nog inte så länge till dess att vi måste styra våra steg till Granö brygga för att ta oss till fastlandet.

Ska ni åka ut till Arholma ring passbåten 070-743 43 59 och förvissa er om isläget.

Det är skönt att veta att dagen blir längre och våren närmar sig så småningom.

/Pia Åstbom