Arholmas midsommarfirande
Att resa midsommarstång eller majstång (av ordet maja = klä med gröna kvistar) tillhör en flerhundraårig tradition i Sverige.
På Arholma fanns det enligt uppgift redan i början av 1900-talet en midsommarstång med ungefär samma utseende som idag. Det var den ogifta ungdomens uppgift att göra den i ordning. Det var 3 veckors kvällsarbete.
Den gamla midsommarstången restes vid Kvarnberget där Arholma kyrka nu står, på den s.k. Kägelbacken. När kyrkan byggdes 1928 upphörde seden med midsommarstång. 1947 föreslog en äldre ö-bo Simes-Wille, att ön åter skulle ha sin gamla stång. Den placerades nu vid ångbåtsbryggan och gjordes högre än den gamla men för övrigt likadan.
Stången med de 3 bågarna påminner om en fartygsmast med råsegel. Stänger av denna typ har funnits på flera ställen runt landets kuster, där sjöfarten varit en viktig näring.
Råarna var helt klädda med liljekonvaljblad lindade med tidningspapper. Girlanderna och kryssen är av ängsblommor och löv. “Knollergumsarna” på rånockarna är skurna av trä. “Solen” är av pappersblommor. Allt enligt den gamla traditionen. Då hade stången även längsgående girlander av kattgull (glimmerskiffer som bröts på ett skär utanför Arholma) samt hängande “kronor” av vassrör, kattgull och färgat papper.
Nuförtiden arrangeras midsommarfirandet på Arholma av Arholma intresseförening och är ett mycket populärt och välbesökt midsommarfirande. Firandet inleds traditionsenligt med att de som vill samlas dagen innan för att klä stången. På själva midsommarafton sker sedan resningen av stången och därefter hålls vanligen ett kort sommartal. Detta följs av gemensam sång och dans runt midsommarstången. Efter att vi sjungit och dansat tillsammans bjuds barnen vanligen på fika.
Alla som vill är varmt välkomna att delta under Midsommarfirandet!